blogy logo
login PRIHLÁS SA
BLOG ladiqe
ČLÁNKY
DISKUSIE
1
SLEDUJETE BLOG
Vitajte na mojom blogu
LadIQe



Vznik života
pridal LadIQe 19.2. 2012 o 20:27



Ráno vstanete, poumývate sa, oblečiete, prípadne si niečo dáte pod zub a vyrážate, či už do skoly alebo do práce. Máme auta, domy, mobily, elektriku, rôzne elektronikcé vybavenia, rôzne jedlá a každý z nás využíva rôzny druh prepravy. Je to kaďodenná rutina, na ktorú sme zvyknutý.  Avšak, ako je možné, že tieto predmety tu vôbec sú, ako sa sem dostali? A kto ich vymyslel? Ak ste si typli, že to bol človek, tak ste si typli správne. Človek ma obrovsku fantáziu, predstavivosť, vynaliezavosť a vďaka tomu máme dnes svet aký vidíme. Ale je tu problem. Ako to, že kov ako je železo tu bol pred nami? A ako sa tu dostal život, ktory poznáme? Odpoveť sa ukrýva na oblohe.

 

Každý predmet, ktorý vidíme, cítime, vnímame sa skladá z maličkých kúskov, ktoré sa volajú atómy. Každý z nás sa o tom učil a určite viete, že každý atóm sa skladá z jadra (protón, neutrón) a obalu (elektrón). Ale, čo možno neviete je, že každý hadrón (protón, neutrón) sa skladá kvarkov. Kvarky su stavebnímy blkomi každého atómu, čiže aj každej hmoty. Prečo to vravím? Aby ste lepšie pochopili to, čo bude nasledovať.

 

 

Aby som vysvetlil ako vznikol život, musím vysvetliť ako vzniklá hmota. Preto sa presunieme 13,7 miliárd rokov späť. V tomto čase a mieste (aj keď je blbosť hovoriť o čase a priestore kedže žiadny nebol)

nebolo nič, doslova nič. Bol tam iba malý veľmi husty a extremne horúci bod, tzv. singularita. Energia, ktorá sa uvoľnila bola extrémna, mnohí to poznáte pod pojmom Big Bang (Veľký Tresk - zrod všetkého).

-Procesy, ktoré potom prebiehali opisovať nebudem, napíšem nový článok, kde to presne vysvetlím-

 

Po niekoľkých rokov vznikli prvé kvarky, avšak ich rýchlosť bola až príliš rýchla na to, aby sa mohli spájať a vytvárať nové atómy. Nakoniec ich rýchlosť klesla a kvarky sa tak mohli zoskupovať a vytvárať tak atómy a atómy mohli vytvárať hmotu. Po 400 000 rokov (koniec Temného veku) Vesmír žiaril prvými hviezdami. Takto vznikol hélium a vodík, ale čo s ostatnými prvkami ako je zlato, železo?

 

 

Každa hviezda, ktorá sa narodí, raz zomrie. Avšak ich smrť je trošku viac dramatickejšia. Hviezda, ktorá je na konci svojho života (všetok vodík premenila na hélium) začne v svojom jadre premieňať hélium na ťažšie prvky ako sú kyslík, uhlík, zlato až po železo. Keď sa vyskytne železo v jadre hviezdy, tak už nič nezabráni jej zániku. Hviezda exploduje a svoj obsah rozmetá do okolia a vznikne pri tom planetárna hmlovina. Z nich potom môžu vzniknúť iné hviezdy alebo slnečné sústavy.

 

Naše Slnko takto vzniklo, lepšie povedané, naša celá slnečná sústava  takto vznikla. Naše Slnko je 4. generáciou hviezd, to znamená, že pred ním tu boli 3 ďalšie hviezdy. Slnko vzniklo z popola iných hviezd a tím aj celá naša sústava, aj naša Zem. Čiže, keď nosíte retiazky zo zlata napríklad, tak už viete odkiaľ pochádzajú.

 

Keď vznikala naša Zem, bola veľmi nehostinná, žeravá, bombardovaná meteoritmy, alebo inými planétami. Tak ako tu mohla vzniknúť voda, rieky, moria, oceány? Odpoveď nám dali kométy. Kométa nie je nič iné ako zmrznutá špinavá ľadová guľa. Keď Zem vznikala, boli ich miliardy, a milióny do Zemi vtedy vrážali. Keď kométa narazila do Zeme, premenila sa na vodnú paru a to našu Zem ochladzovalo, trvalo to milióny rokov, kým sa na Zemi objavila voda v kvapalnom skupenstve.

 

Zistili sme, že ako vznikol kvark, z čoho je atóm, a ako vznikla naša slnečná sústava, a odkiaľ je voda na Zemi. Takže ako vznikol život? Predsa vo Vesmíre. Stavebné bloky života prišli spolu s kométami alebo meteoritmy, ktoré obsahovali aminokyseliny, ktoré su nesmiernou sučasťou života. Keď kométa alebo meteorit prechádzala cez hmlovinu, tak so sebou zobral rôzne prvky, ako je uhlík, kyslík,... Tie mohli začat reagovať medzi sebou a tak vznikly aminokyseliny. Keď takáto kométa alebo meteorit narazil do Zeme (ktorá vtedy bola dosť burlivým miestom) a aminokyseliny prežili, stačilo, že sa budu nachádzat vo vode, kde sa samozrejme zlúčia aj s ostatnými prvkami, potom stačí už len blesk a máte najjednoduchší život :)  Takýto život sa ďalej vyvíjal, menil na čoraz zložitejší typ až nakoniec vznikol človek. Ale treba dodať, že sme tu len náhodou, ano život tu mohol byť na našej planéte, ale bez nás. Tvrdí sa, že sme chybný článok, že sme nemali byť, ale sme. 

 

Vznikli sme z popola hviezd, našími rodičmi sú hviezdy, skladáme sa z drobných kúskov - atómov a kvarkov, ktoré vznikli pri Veľkom Tresku, sme chybným článkom prírody, ale predsa sme vznikli, našim domov je Zem. Naša Zem prešla burlivými rokmi, vyvinula si vlastný štít, ktorý nás chráni pred Slnkom, ma atmosféru, vďaka ktorej môžme dýchať, ma pôdu a vodu, vďaka ktorej existujeme. Príroda nám dala najzložitejši procesor na svete, mozog, ktorý zvládne 300 triliónov operacií za sekundu, sme vynimočný. Avšak aj keď sme dostali to najcenejšie, čo môžme dostať, život, tak aj tak si to niektorý nevážia a ničia náš domov, to naše najcenejšie.

 

Dúfam, že tento článok vás oboznámil aspoň trošku s najväčšou záhadou sveta :) a že začnete brať život vážnejšie a začnete ho aspoň trošku braniť :)

 

 

 

 



Prístupov 6196
Kvalita článku
(85%) hlasov 4

PRÍSPEVKY
SLEDUJETE
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Prihláste sa, alebo použite facebook login facebook login
ĎALŠIE ČLÁNKY V BLOGU
Pribeh
[ 6.9.2012] (príspevkov 0)
Vznik života
[ 19.2.2012] (príspevkov 9)
Mliečna dráha (Milky Way)
[ 12.7.2011] (príspevkov 19)